Detox – Reinig je lichaam!

Een detox is geen overbodige luxe maar pure noodzaak. We vervuilen niet alleen onze planeet, maar ook ons eigen lichaam. Dit leidt tot allerlei nare gevolgen. De grootste hiervan is overgewicht. Als je wilt afvallen is het heel belangrijk om het lichaam eerst schoon te maken met een detox kuur.

Ons lichaam is het meest wonderbaarlijke, complexe, ingenieuze en mysterieuze systeem wat er bestaat. De samenwerking tussen het brein, de organen en alle cellen is niet te bevatten. Je kunt het met een computer vergelijken. Vanuit de neuro-wetenschap gezien zou je kunnen zeggen dat het lichaam een micro replica is van het universum.

Het lichaam is perfect in staat om voor zichzelf te zorgen. Om in evenwicht te blijven. Om zichzelf te genezen. Maar daarvoor heeft het wel een aantal essentiële ingrediënten en bouwstoffen nodig.

Een van de taken die heel belangrijk zijn in het lichaam is puin ruimen oftewel een detox. Een detox kuur zorgt ervoor dat alle gifstoffen die je dagelijks binnenkrijgt, opgeruimd worden. En dit is hoogst noodzakelijk. We komen elke dag in aanraking met ongeveer 1000 verschillende gifstoffen. Ze zitten in wat we eten en drinken en in de lucht die we inademen. Alles wat het lichaam niet af kan voeren wordt opgeslagen in onze vet- en weefsellagen. Zonder detox kom je hier niet vanaf.

In deze tijd is ons leven veel gerieflijker dan dat van onze ouders en grootouders. Onze levensstijl is luxueuzer. We verdienen meer en het aanbod in de winkels is vele malen groter dan vroeger. Het eten in de supermarkten ziet er allemaal heel lekker uit, maar zit ook vol met conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen. De zogenaamde E-stoffen. Deze stoffen zijn absoluut niet noodzakelijk voor ons lichaam. Sterker nog, de meeste zijn alleen maar schadelijk.

Er wordt van gezegd dat de hoeveelheden zo gering zijn, dat zij onschadelijk zijn voor het lichaam. Dat kan wel zijn, maar het stapeleffect doet dit weer teniet. Hier komt nog bij dat we op grote schaal alcohol, cafeïne en nicotine gebruiken, wat ook weer door de interne schoonmaakploeg door middel van een detox opgeruimd moet worden. Op zich is dit geen probleem voor het lichaam. De darmflora, nieren en lever werken bijna rond de klok om de boel schoon te houden (detox). Maar als er meer binnenkomt dan afgevoerd kan worden, is het dweilen met de kraan open. De restanten worden dan opgeslagen in de vetlagen en spiermassa’s en vanuit daar verspreid door de rest van het lichaam. Dit is niet altijd even handig, want op den duur kunnen die stoffen voor allerlei ongemak (kwalen en ziekten) zorgen.

Als er veel gifstoffen in het lichaam aanwezig zijn, kan dat de volgende symptomen geven en is genoeg aanleiding om een detox te doen.

-Vermoeidheid en gebrek aan energie
-Hoofdpijn (ook migraine)
-Slechte doorbloeding van de huid en ledematen
-Ziekte aan hart – en bloedvaten (hoge bloeddruk en spataderen)
-Rugpijnen
-Verminderd libido
-Astma en andere longaandoeningen
-Slechte spijsvertering
-Spastische darm, prikkelbare darm PDS
-Stofwisselingsziekten als reuma, artrose, vetzucht, suikerziekte
-Opgeblazen gevoel
-Maagzuur
-Winderigheid
-Slechte stoelgang
-Verstopping
-Diarree (acuut of chronisch)
-Hormonale stoornissen
-Depressie
-Lusteloosheid
-Geïrriteerdheid, angst, nervositeit
-Slechte adem, beslagen tong
-Eczeem, Psoriasis, Acne, Huiduitslag

Over het algemeen zijn de oorzaken hiervan:

-Teveel aan geraffineerde producten als wit meel, suiker en alcohol
-Teveel aan dierlijke eiwitten zoals melk en vleesproducten
-Teveel voedingsmiddelen die kunstmatige toevoegingen bevatten als kleur-, geur- en smaakstoffen en -conserveringsmiddelen (E-nummers).
Teveel eten, te snel eten en niet genoeg kauwen
-Te vaak antibiotica, sulfaatpreparaten, bijnierschorshormoonpreparaten (cortisol e.d.)
-Te vaak gebruik maken anti-astma inhaler en laxeermiddelen.

Als je het lichaam een handje wilt helpen bij de grote schoonmaak, kun je nadenken over een detox kuur. Een detox kuur is een behandeling die je aan je lichaam geeft, waardoor alle giftige afvalstoffen (slakken) worden afgevoerd. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ik geef hier een paar voorbeelden.

Voorbeelden van een simpele detox kuur:

 • Milk Thistle: Dit is een unieke combinatie van verschillende kruiden en gemmopreparaten die de darm- en leverreiniging bevorderen. Milk Thistle bevordert een brede reiniging, onder andere van weefselvloeistoffen, bloed en lymfe.
 • Kuur met tabletten: Er zijn verschillende detox kuren te vinden waarbij je tabletten in moet nemen. Tijdens de kuur moet je dan wel een aangepast dieet volgen, waarbij je alcohol, koffie, zoetstoffen, suiker, rood vlees en vet voedsel even laat staan.
 •  Sappen: Met een sapkuur van voornamelijk groentesappen kun je je lichaam ook heel goed reinigen. Het geeft veel energie, werkt verjongend, is goed tegen depressie en verhoogd het immuunsysteem.
 • Detox pleisters: Er zijn pleisters op de markt die je ’s nachts voor het slapen gaan op je voetzolen plakt. Gedurende de nachtelijk uren worden er dan gifstoffen en zware metalen aan het lichaam onttrokken.

 

Over het algemeen zijn de resultaten van een detoxkuur:

 • verhoogde energie en vitaliteit
 • Beter slapen
 • gezonde stoelgang
 • gewichtsverlies
 • sterker haar
 • gezondere huid
 • een gezond cholesterolgehalte
 • algehele verjonging
 • geneest de oorzaak, niet enkel de symptomen.

Als je het lichaam gaat ontgiften kan het zijn dat je in het begin hoofdpijn krijgt en minder energie hebt. Dit komt omdat de vrijgekomen gifstoffen in de bloedbaan terechtkomen. Het is dan van het grootste belang dat je veel water drinkt om af te voeren. Als je dit combineert met het gebruik van Twistle, gaat het wat sneller.

Share This: