Suikervrij dieet – Wat kan ik eten?

 

Er worden de laatste jaren steeds meer onderzoeken gedaan naar de schadelijke effecten van suiker – en hoe meer erover bekend wordt, hoe slechter de zoetstof lijkt te worden. Was het een jaar geleden misschien nog een relatief onschadelijke toevoeging die hoogstens wat problemen voor je tanden gaf; vandaag de dag wordt suiker verantwoordelijk gehouden voor een ontzettend brede variatie aan problemen, tot sommige vormen van kanker aan toe. Niet gek, kortom, dat steeds meer mensen het volledig uit hun dieet willen schrappen. Toch kan dat lastiger zijn dan het lijkt! In deze blog artikel geven we je een paar handige tips voor als je een suikervrij dieet gaat volgen, zodat je de uitdaging in ieder geval goed voorbereid tegemoet gaat.

 

Waarom suikervrij eten?

Laten we eerst nog eens wat beter kijken waarom je eigenlijk al die moeite zou doen om suiker van je bord te weren. Want goed, het is misschien niet al te gezond, maar is een beetje nu echt zo erg? Het antwoord is helaas vaak ja. Niet omdat dat snufje op zijn tijd op zichzelf zo slecht is, maar eerder omdat een klein beetje suiker je terug kan slepen in een nare suikerverslaving, ook als je die grotendeels achter je hebt weten te laten. En zo sta je voor je het weet toch weer met flinke cravings dat goedje naar binnen te werken dat juist zo funest is voor je gezondheid!

 

Wat eet je wel en niet?

Het is om die reden het beste om suiker volledig uit je dieet te weren, in ieder geval zolang je ook nog maar de minste neiging hebt om terug te vallen. Maar wat valt er nu precies onder de categorie suiker? Allereerst natuurlijk de geraffineerde, pure suiker die als zoetstof gebruikt wordt – maar de lijst is iets langer dan dat. Andere snelle koolhydraten, zoals witte rijst, gewone pasta of witbrood hebben namelijk soortgelijke effecten op je lichaam.  Wat je wel kunt eten zijn complexe koolhydraten, zoals bruine rijst, quinoa, fruit, zoete aardappels, et cetera.

 

Pas op voor kant-en-klare maaltijden en kook zelf

Goed, hoe kun je er dan het makkelijkst voor zorgen dat die suikers en snelle koolhydraten hun weg naar jouw bord niet vinden? De eerste en misschien wel belangrijkste tip is om zo veel mogelijk zelf te koken. Suiker zit namelijk in meer producten dat je denkt: je vindt in de supermarkt haast geen kant-en-klare maaltijd, soep, saus of zelfs brood meer zonder. Door zelf te koken weet je in ieder geval zeker dat er geen gekke extra’s aan je eten toegevoegd worden. Als je weinig tijd hebt, kan het verstandig zijn om in grote porties te koken en delen in te vriezen – dat kan je weer heel wat avonden in de keuken schelen!

suikervrij dieet - gezond koken

Lees etiketten

Toch blijven er natuurlijk altijd voedingsmiddelen die je niet goed zelf kunt maken, of waarbij het echt te veel tijd kost om er zelf mee aan de slag te gaan. Je kunt ervoor kiezen om die helemaal niet meer te eten, maar het is ook mogelijk om ze wel gewoon te kopen – als je maar weet hoe je etiketten moet lezen en interpreteren! Suiker staat namelijk lang niet altijd duidelijk in de ingrediëntenlijst; het wordt vaak verstopt achter mooier klinkende namen die lang niet iedereen herkent. In het algemeen geldt dat alle ingrediënten die op –siroop of –ose eindigen, eigenlijk gewoon suiker zijn. Staan die niet in de lijst, dan kun je het voedingsmiddel in kwestie gewoon kopen.

etiket lezen 1

etiket lezen 2

 

 

Zorg voor alternatieven

Hoofdmaaltijden zonder suiker koken is voor veel mensen geen heel groot probleem, in ieder geval niet als ze zich eenmaal een beetje ingelezen hebben. De meeste moeilijkheden komen dan ook vaak tussen de maaltijden in in beeld! Heb jij een standaard snackmomentje om vier uur ’s middags? Of eet je ’s avonds altijd iets zoets voor de tv? Dan zul je op die momenten waarschijnlijk flinke trek krijgen in suiker,  ook als je het eigenlijk helemaal niet wilt eten. Zorg dus dat je van tevoren goede alternatieven klaar hebt liggen, zoals fruit of een handje noten. Zo hou je de cravings beter in bedwang!

 

Bereid je voor op de ontwenningsverschijnselen

En dat brengt ons bij een volgend punt: de ontwenningsverschijnselen die een dieet zonder suiker met zich mee kan brengen. De hevigheid ervan verschilt per persoon, maar bijna iedereen die suiker opgeeft zal ergens in het proces wel last krijgen van hoofdpijn, een slecht humeur en mogelijk zelfs slapeloosheid. Bereid je daarop voor en wees je ervan bewust als je chagrijnig wordt – door aan je omgeving uit te leggen hoe het komt, zul je de schade redelijk kunnen beperken. Het goede nieuws is verder: als de ontwenningsverschijnselen eenmaal weg beginnen te trekken, zul je je helderder en energieker voelen dan ooit.

 

Geef jezelf een duidelijk tijdsframe

Over het algemeen zal zelfs de hevigste suikerverslaving na ongeveer zes weken verdwenen zijn. Dat betekent dat je je cravings en hoofdpijn hoe dan ook kwijt zult zijn als je je nieuwe voedingspatroon voor die periode volhoudt. Dat klinkt alsof het te doen moet zijn, nietwaar? Geef jezelf die duidelijke grens, en spreek af dat je het in ieder geval anderhalve maand vol zult houden. Tegen de tijd dat dat gelukt is, zul je waarschijnlijk niet meer de behoefte voelen om met je nieuw aangeleerde gewoonte te stoppen!

 

 

Share This: